Σελίδες

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Πράσινα λιβάδια στην Αρκτική




Ως «μη αναστρέψιμη» χαρακτηρίζεται η αλλοίωση του κλίματος στον Αρκτικό Κύκλο, καθώς και σε μεγάλες εκτάσεις των βόρειων περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Σύμφωνα με έρευνα της NASA και κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που μελέτησαν τη βλάστηση σε έκταση 26 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η ανάπτυξη της χλωρίδας σε διάστημα μόλις τριών δεκαετιών αντιστοιχεί σε «μετατόπιση» των κλιματολογικών συνθηκών που κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν με το πέρασμα εκατομμυρίων ετών.
 Σε έκταση 26 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η βλάστηση  αυξήθηκε από 34% έως 41% (με πράσινο και μπλε χρώμα), μειώθηκε  από 3% έως 5% (πορτοκαλί και κόκκινο) και παρέμεινε αμετάβλητη στο 51% έως το 62%, της συνολικής επιφάνειας, από το 1982.
CREDIT PHOTO: Goddard Space Flight Center 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature Climate Change», καταδεικνύει ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν μετατρέψει αχανείς εκτάσεις που καλύπτονταν από αιώνιους πάγους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε πράσινα λιβάδια, με την αύξηση της βλάστησης να ανέρχεται ακόμα και στο 41%. «Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το ζήτημα του φαύλου κύκλου της Κλιματικής Αλλαγής: Η λιγότερη παγοκάλυψη προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας και αλλάζει το μικροκλίμα στις περιοχές αυτές. Κατά συνέπεια αλλάζουν οι εποχές και βλέπουμε να εντείνονται ακραία φαινόμενα ακόμα και σε περιοχές της Ευρώπης που δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά κατά το παρελθόν», σημείωσε ο Δρ. Ραμακρίσνα Ναμάνι που αξιολόγησε τα δεδομένα για λογαριασμό της NASA.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους γιατί κάτω από τους αιώνιους πάγους της Σιβηρίας, της Αλάσκας και του Βόρειου Καναδά «κρύβονται» τεράστιες ποσότητες μεθανίου, οι οποίες είναι πλέον θέμα χρόνου να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό, ακόμα και μέχρι το 2050 και θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα», συμπλήρωσε ο Δρ. Ναμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.