Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μας "έπνιξε" το διοξείδιο του άνθρακα...


Έκλυση ποσότητας-ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα, παρά την κρίση, απειλεί το παγκόσμιο κλίμα

Η παγκόσμια οικονομική κρίση όχι μόνο δεν μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το 2010 ήταν η χρονιά που το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων ανήλθε στους 30,6 γιγατόνους, ποσότητα ρεκόρ όλων των εποχών. Ένας γιγατόνος ισοδυναμεί με χίλια εκατομμύρια τόνους και σε σύγκριση με το 2009, η αύξηση ήταν 1,6 γιγατόνοι, γεγονός που προβληματίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας (ΠΟΕ).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού η αδυναμία συγκράτησης των εκπομπών σημαίνει ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να ανέλθει και στους 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, με καταστροφικές συνέπειες.

Αν και πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας πρέπει να συγκρατηθεί, οι προβλέψεις πλέον είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Ο οικονομολόγος του ΠΟΕ κ. Φατίχ Μπιρόλ, με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», τόνισε ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αν και τη μερίδα του λέοντος εξακολουθούν να κατέχουν οι ΗΠΑ.

Μια άλλη διάσταση που επιδεινώνει το πρόβλημα είναι η αναθεώρηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Πολλές χώρες επανεξετάζουν πλέον τον ενεργειακό τους σχεδιασμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία προγραμματίζει την απενεργοποίηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2022. «Αν και η πυρηνική ενέργεια δε είναι δημοφιλής για ευνόητους λόγους, η στροφή προς άλλες μορφές παραγωγής που βασίζονται στο πετρέλαιο ή το κάρβουνο θα επιδεινώσει την κατάσταση», σημειώνει ο κ. Μπιρόλ.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει στη Βόννη της Γερμανίας η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία όμως δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις ή αποφάσεις που θα ανακόψουν την τάση αυτή.

Λιώνει η Αρκτική, επηρεάζεται το κλίμα 
Το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών των ΗΠΑ δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία η τήξη των πάγων της Αρκτικής θα οδηγήσει με τη σειρά της στην έκλυση 190 δις τόνων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ανατρέποντας την ισορροπία του κλίματος σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάμεσα στο 2020 και το 2030, σύμφωνα με την έρευνα, οι αιώνιοι πάγοι θα λιώσουν, αποκαλύπτοντας ένα παχύ υπόστρωμα φυτών και άλλων οργανικών υλών, που βρίσκονταν θαμμένα εδώ και 30 χιλιάδες χρόνια, τα οποία θα απελευθερώσουν κολοσσιαίες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Εξαφανίζονται τα κοράλλια 
Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα θα καταστρέψει και τους κοραλλιογενείς υφάλους στους Ωκεανούς μέχρι το 2100, καθώς μετατρέπει τη θάλασσα σε μια όξινη «σούπα» που σκοτώνει κάθε ζωντανό οργανισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση “Nature Climate Change”, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε ένα «φυσικό εργαστήριο» στην Παπούα Νέα Γουινέα. Ένα υποβρύχιο ηφαίστειο εκλύει φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ανατρέπουν την ισορροπία στον πυθμένα της θάλασσας και αναστέλλουν αρχικά την ανάπτυξη των κοραλλιών πριν τελικά τα σκοτώσουν. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.