Σελίδες

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Το ναυάγιο της "Σουλτάνας" με τους 1800 νεκρούς που ένωσε τους εχθρούς του εμφυλίου

Η τελευταία φωτό της "Σουλτάνας" πριν τον απόπλου με 2.500 επιβάτες

Λίγες μέρες μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, ένα τροχήλατο ποταμόπλοιο, το "Σουλτάνα", έμφορτο με 2.500 περίπου πρώην αιχμαλώτους οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την απελευθέρωσή τους, βυθίστηκε μετά από έκρηξη στους λέβητες, με τα θύματα να ξεπερνούν τα 1800 άτομα.

Στις 27 Απριλίου, ο στρατηγός Λή είχε παραδοθεί από τις 9 του ίδιου μήνα, η "Σουλτάνα" ξεκίνησε το ταξίδι της στον ποταμό Μισισιπή, όταν για ανεξακρίβωτο λόγο ένας από τους ατμολέβητες εξερράγη, κατακαίγοντας εκατοντάδες επιβάτες, κοντά στην πόλη Μάριον του Άρκανσω, η οποία βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το Μέμφις του Τεννεσή.

Σύντομα ακολούθησαν και άλλες εκρήξεις, ενώ το πλοίο παραδόθηκε στις φλόγες. Οι πρώην αντίπαλοι στα πεδία της μάχης, Βόρειοι και Νότιοι, λίγες μόλις ημέρες μετά τη λήξη του πολέμου, βρέθηκαν πλάι-πλάι, καθώς πολλοί Νότιοι έπεσαν στα νερά ή με τις βάρκες τους έσπευσαν να διασώσουν όσους Βόρειους είχαν πέσει στο ποτάμι.

Απεικόνιση εποχής της καταστροφής της "Σουλτάνας"

Αν και η "Σουλτάνα" μπορούσε να μεταφέρει μόλις 376 επιβάτες, η επιθυμία πολλών αιχμαλώτων να επιστρέψουν το συντομότερο σπίτια τους, είχε ως αποτέλεσμα να παστωθούν στην κυριολεξία 2.500 άνθρωποι σε αυτή. 

Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ, αποκαμωμένη από 4 και πλέον χρόνια πολέμου, άφησε την τραγωδία αυτή στην άκρη και μόλις φέτος, 150 χρόνια μετά την καταστροφή αυτή, έρχονται στοιχεία στη δημοσιότητα.

Φαίνεται ότι ο καπετάνιος του πλοίου και εκ των ιδιοκτητών του, μπροστά στην προοπτική του γρήγορου και εύκολου κέρδους, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωσε 5 δολάρια το κεφάλι για τους στρατιώτες και 10 για τους αξιωματικούς που μεταφέρονταν με τη "Σουλτάνα", αγνόησε τις προειδοποιήσεις του μηχανικού του πλοίου, ο οποίος είχε ενημερώσει ότι ο ατμολέβητας είχε υποστεί σοβαρή βλάβη.

Διαβάστε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.