Σελίδες

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

25 συνήθειες που δεν κόβονται...



Μια πρωτότυπη έρευνα κατέδειξε τις πιο κακές συνήθειες που θα επιθυμούσαμε να κόψουμε, αλλά δε… θέλουμε ή απλά δε μπορούμε. Αν και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, πολλές από αυτές τις μικρές καθημερινές… ατασθαλίες βασανίζουν ανθρώπους σε πολλές χώρες της Γης. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το κάπνισμα, με τα «γαλλικά», το σκάλισμα της μύτης, το φάγωμα των νυχιών και την υπερκατανάλωση καφέ να συμπληρώνουν την πεντάδα.

«Είναι σαφές ότι για να διακόψουμε μια αρνητική συνήθεια χρειάζεται πρωτίστως θέληση και αποφασιστικότητα, ενώ για κάποιες από αυτές απαιτείται παράλληλα και ιατρική βοήθεια», παρατήρησε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε την έρευνα. «Διαπιστώσαμε ότι αν και το συντριπτικό ποσοστό των καπνιστών για παράδειγμα, γνώριζε τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου για την υγεία τους, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν αποφασίσει να το διακόψουν, ή είχαν απευθυνθεί στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ασυνήθιστες… συνήθειες
Αν και κάποιές από τις πιο εθιστικές έξεις φαίνονται λογικές, υπάρχουν και κάποιες συνήθειες οι οποίες κατέλαβαν περίοπτη θέση στον κατάλογο και είναι τουλάχιστον… ασυνήθιστες, όπως το σεξ, το βάψιμο των μαλλιών, η προσκόλληση στα παιδικά παιχνίδια, το καθημερινό ξύρισμα, η υποστήριξη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, ακόμα και το πατρικό όνομα που διατηρούν πολλές γυναίκες μετά το γάμο τους. «Ψυχολογικοί λόγοι πολλές φορές καθορίζουν την καθημερινότητά μας, σε σημείο που να αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι και δυστυχείς», σχολίασε ο Κιθ Μπέρτον, ανθρωπολόγος που αξιολόγησε τα ευρήματα της έρευνας. «Η έννοια του εθισμού δε συνδέεται μόνο με επιβλαβείς δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και φαίνεται μάλλον παράδοξο να εμφανίζονται συνήθειες που είναι «αθώες», δεν πρέπει να παραβλέπουμε το βαρύ ψυχολογικό φορτίο που επιφέρουν σε κάποιους ανθρώπους», κατέληξε ο ίδιος.

Μάστιγα ο ψηφιακός κόσμος
Περίοπτη θέση στις κακές συνήθειες έχουν οι διαδικτυακές μας… περιπλανήσεις, με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να βρίσκονται στην κορυφή. Η καθημερινή ενασχόληση με το facebook, το twitter και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά και η απόλυτη εξάρτηση από την τεχνολογία και τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, προκαλούν συναισθήματα μειονεξίας, συμπτώματα βαρέος εθισμού, παρόμοιου με εκείνο σε ναρκωτικές ουσίες και εν τέλει δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό πλέγμα για την ψυχική υγεία, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Θύματα οι… άνδρες
Αν και κάποιες από τις δραστηριότητες που καταγράφηκαν είναι κατά κύριο λόγο… γυναικείες, όπως οι παρορμητικές αγορές, ή shopping therapy όπως είναι… γνωστές και στη χώρα μας, η έρευνα κατέδειξε ότι οι άνδρες είναι πολύ περισσότερο δέσμιοι των κακών τους συνηθειών. «Σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, οι απαντήσεις που λάβαμε αφορούν σε ανδρικές συμπεριφορές που ακολουθούν πρότυπα που έχουν επιβληθεί εδώ και δεκαετίες, ιδίως στις δυτικές κοινωνίες: Το κάπνισμα, το διαρκές κυνήγι του χρήματος, η κοινωνική καταξίωση μέσω της δουλειάς, ακόμα και η επιθετική συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι, αποτελούν αρχετυπικά χαρακτηριστικά του ισχυρού φύλου, τα οποία κατατρέχουν κάθε άνδρα από τη νεότητά του, μέχρι τα γεράματα», τόνισε ο κ. Μπέρτον.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ
1.        Κάπνισμα
2.        «Γαλλικά» (βρισιές)
3.        Σκάλισμα της μύτης
4.        Δάγκωμα των νυχιών
5.        Υπερκατανάλωση καφέ
6.        Τηλεοπτικά προγράμματα reality
7.        Φαστ φουντ
8.        Κατανάλωση αλκοόλ
9.        Παρορμητικές αγορές
10.     Εξάρτηση από πιστωτικές κα΄ρτες
11.     facebook/twitter/google
12.     Ζάχαρη
13.     Σοκολάτα
14.     Ομιλία με γεμάτο στόμα
15.     Σεξ
16.     Προσκόλληση σε παιδικά παιχνίδια
17.     Υποστήριξη ποδοσφαιρικής ομάδας
18.     Καθάρισμα δοντιών με τα δάχτυλα
19.     Καθημερινό ξύρισμα
20.     Φωναχτός διάλογος με τον εαυτό μας
21.     Τατουάζ/σκουλαρίκια
22.     Αλάτι
23.     Εργασία
24.     Επιθετική οδική συμπεριφορά
25.     Βάψιμο μαλλιών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.