Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος εποχής για τη Nokia



Τέλος εποχής σήμανε για τη φινλανδική Nokia, μια από τις πλέον εμβληματικές εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, μετά από την ανακοίνωση της εξαγοράς της από τη Microsoft, έναντι 5,44 δις ευρώ. Η εν πολλοίς αναμενόμενη επιχειρηματική αυτή κίνηση εκτίναξε χθες κατά 45% την τιμή της μετοχής της Nokia και καταδεικνύει τη στρατηγικής σημασίας στροφή της Microsoft από την ανάπτυξη λογισμικού, ηλεκτρονικών προγραμμάτων δηλαδή κυρίως για επιτραπέζιους υπολογιστές, στην «αρένα» της κινητής τηλεφωνίας, με τους μεγάλους «παίκτες», τη Samsung, την  Apple, αλλά και τη Google με το λογισμικό Android για «έξυπνα» κινητά να διατηρούν τη μερίδα του λέοντος της αγοράς.

Παρά τις απογοητευτικές επιδόσεις της Nokia κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με τις πωλήσεις της να ανέρχονται στα 60,9 εκατ. τεμάχια παγκοσμίως σημειώνοντας κάμψη κατά 27% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ δήλωσε στο BBC ότι «η εξαγορά αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον και δεδομένου ότι συνεργαζόμασταν την τελευταία διετία, δημιουργώντας λογισμικό για έξυπνα κινητά της Nokia, έχουμε πλέον ένα ισχυρό όπλο στη διάθεσή μας».

Η διαδικασία της απορρόφησης της Nokia από τη Microsoft εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2014, ενώ το επαγγελματικό μέλλον των 32.000 περίπου χιλιάδων εργαζομένων της πρώτης είναι ακόμα ασαφές, με τους ιθύνοντες της δεύτερης να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές απολύσεις. Το ενδεχόμενο πάντως της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης της Nokia είναι πιθανό, όπως σημειώνουν έγκριτοι αναλυτές, γεγονός που θα σημάνει και δραστική μείωση του προσωπικού της εταιρείας.

Ο Εντ Μόρις, αναλυτής σε μεγάλη τεχνολογική ιστοσελίδα των ΗΠΑ χαρακτήρισε την εξαγορά της Nokia ως «το αναπόφευκτο τέλος μιας ωραίας ιστορίας», αλλά παράλληλα διατήρησε τις επιφυλάξεις του για το αν θα είναι αρκετή για να αλλάξει το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας: «Η κυριαρχία του λογισμικού Android που χρησιμοποιούν τα περισσότερα κινητά παγκοσμίως είναι δεδομένη, ακολουθεί η Apple, ενώ πλέον η Blackberry υποχωρεί δραματικά και τα Windows για κινητά δε φαίνεται να έχουν τη διείσδυση που η Microsoft ανέμενε, ώστε να γίνουν πραγματικά σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά».

ΒΟΧ Που χάθηκε το… τραίνο
Παρά το ότι η Nokia έχει κυκλοφορήσει μερικά από τα πλέον ευπώλητα κινητά όλων των εποχών, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις το μοντέλο 1100 που κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων με 250 εκατ. τεμάχια και το 3210 που έφτασε στα 160 εκατομμύρια, η έλευση των «έξυπνων» κινητών και κυρίως των iPhone, αλλά και εκείνων που χρησιμοποιούν λογισμικό Android, έφερε τη Nokia στο ρόλο του… παρατηρητή των εξελίξεων. Μερικές αποτυχημένες εμπορικά συσκευές διεύρυναν το χάσμα, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα από τις συχνές αλλαγές στην κορυφή της ιεραρχίας της εταιρείας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλεται συχνά η στρατηγική της.

ΒΟΧ Αλλαγές και στη διοίκηση
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησης του Στιβ Μπάλμερ από την ηγεσία της Microsoft το 2014, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο επικεφαλής της Nokia Στίβεν Ίλοπ, ο οποίος άλλωστε προέρχεται από τη Microsoft, θα αποτελέσει το επόμενο «μεγάλο κεφάλι» της μητρικής πλέον εταιρείας, γνωρίζοντας εκ των έσω τις προοπτικές ανάπτυξης της Nokia ως βραχίονα της Microsoft.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
1871: Ιδρύεται η Nokia και για τον επόμενο αιώνα κατασκευάζει ελαστικά αυτοκινήτων, γαλότσες και καλώδια.
1987: Κυκλοφορεί το πρώτο κινητό της, το Mobira Cityman που ζυγίζει 1 κιλό.
1992: Κυκλοφορεί το πρώτο κινητό GSM, το Nokia 1011.
2000: Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 186 δις ευρώ. Σήμερα μόλις αγγίζει τα 11 δις.
2003: Κυκλοφορεί το μοντέλο 1100, το οποίο πουλάει 250 εκατ. τεμάχια, καθιστώντας το την πλέον δημοφιλή ηλεκτρονική συσκευή όλων των εποχών.
2011: Υιοθετεί το λογισμικό Windows για κινητά.
2013: Εξαγοράζεται έναντι μόλις 5,44 δις ευρώ από τη Microsoft.

Πωλήσεις κινητών παγκοσμίως (Β’ τρίμηνο 2013)

Κατασκευαστής
Πωλήσεις (σε εκατ. τεμάχια)
Ποσοστό της αγοράς

Samsung
107.5
24.7%
Nokia
60.9
14%
Apple
31.9
7.3%
LG
17
3.9%
ZTE
15.2
3.5%
Others
202.3
46.5%



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.