Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

«Η Ελλάδα μου», μέσα από τα μάτια και τις ζωγραφιές των παιδιών



Η αρχική σελίδα της ελληνικής έκδοσης της Google, της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο του Διαδικτύου ήταν χθες αφιερωμένη στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται μέσα από ένα παιδικό βλέμμα. Ο δεκάχρονος Αστέριος Ρέυνικ, από το 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου, ο οποίος συμμετείχε στο διαγωνισμό, που για πρώτη φορά οργανώθηκε φέτος και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Η Ελλάδα μου» ξεχώρισε με το έργο του ανάμεσα σε 8.200 ζωγραφιές που ετοίμασαν παιδιά ηλικίας 6-18 ετών από 2.234 σχολεία όλης της Ελλάδας.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που συμμετείχα και κέρδισα το διαγωνισμό της Google. Για τη ζωγραφιά μου αρχικά σκέφτηκα το σύμβολο της Ελλάδας την ελληνική σημαία, σκέφτηκα τη θάλασσά μας, μετά τη βάρκα που παίρνουμε με τον παππού μου κάθε καλοκαίρι, τους δύο γλάρους, τον Πέτρο και τον Κοκκινολαίμη που έρχονται μαζί μας πάνω από τα βράχια και μας κοιτούν και τον ήλιο μας», είπε ο μικρός καλλιτέχνης κατά τη βράβευσή του. Ο Αστέριος θα προσφέρει με την πρωτιά του 30 υπολογιστές στο σχολείο του, με στόχο να δημιουργηθεί μια αίθουσα στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο της τεχνολογίας, όπως τόνισε η μητέρα του, Μαρίνα Χαρωνιτάκη: «Είναι σημαντικά τα βραβεία των υπολογιστών που δίνονται στο σχολείο, γιατί έτσι προσφέρεται η δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους μαθητές να αποκτήσουν επαφή με το διαδίκτυο και να αναπτυχθεί ο τομέας της τεχνολογίας». 

Ο Στέφανος Λουκάκος, γενικός διευθυντής της Google Ελλάδας επεσήμανε το ρόλο των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και ιδίως την εξοικείωση των παιδιών με τις δυνατότητες που προσφέρει: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά, να τα βλέπουμε να ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους με τόσα χρώματα σε ένα κομμάτι χαρτί. Για όλους εμάς στην Google η δημιουργικότητα παίζει βασικό ρόλο στη δουλειά μας και το να βλέπουμε παιδιά να αγκαλιάζουν με τόση αγάπη τα doodles πραγματικά αποζημιώνει τους κόπους μας και μας εμπνέει περαιτέρω για το μέλλον. Εύχομαι με το διαγωνισμό αυτό να αναδειχθούν μερικά από τα οφέλη του διαδικτύου, να προβληθεί αυτός ο κόσμος με τις άπειρες δυνατότητες και ακόμα περισσότερα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»,

Τι είναι τα google doodles;
Το 1998, οι ιδρυτές της Google, Λάρη Πέητζ και Σεργκαίη Μπριν ήθελαν να γνωστοποιήσουν ότι θα πάνε στο φεστιβάλ Burning Man. Έτσι τοποθέτησαν το σχέδιο τις φιγούρας πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου, ενημερώνοντας ότι βρίσκονται «εκτός γραφείου». Οι χρήστες, παρά το αρχικό ξάφνιασμά τους, αντιμετώπισαν με ενδιαφέρον την αλλαγή στο κλασσικό λογότυπο της Google. Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1500 doodles, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών για τον Οδυσσέα Ελύτη, το Θεόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και για τις εθνικές εκλογές του 2012.

Η κριτική επιτροπή 
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, εικονογράφοι, συγγραφείς, διευθυντές μουσείων και ηθοποιοί, ανέδειξαν τους 60 επιλαχόντες, 15 από κάθε ηλικιακή ομάδα και το κοινό ψήφισε διαδικτυακά το αγαπημένο του έργο από κάθε κατηγορία. Η Ελλάδα είναι μια από τις 18 χώρες που πραγματοποιήθηκε φέτος η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Η κριτική επιτροπή του Doodle 4 Google Ελλάδας:
Άγγελος Αντωνόπουλος- Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Διευθυντής Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής
Μιχάλης Γεωργίου - Graphic designer, Υπεύθυνος τομέα graphic design Κολλεγίου Βακαλό
Βαγγέλης Ηλιόπουλος - Συγγραφέας & Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Μαρία Καβογιάννη - Ηθοποιός
Ίρις Κρητικού - Ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Εύα Σταμάτη- Διευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος - Ηθοποιός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.