Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Όταν η Τέχνη μιμείται τη Φύση


Οι κινήσεις των θαλάσσιων ρευμάτων θυμίζουν πίνακα του Βαν Γκογκ

Τη σημασία των θαλάσσιων ρευμάτων για την καλή… υγεία του πλανήτη μας καταδεικνύει ανάγλυφα το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ, θυμίζοντας πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ, έστω και αν ο εκκεντρικός καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το συγκεκριμένο έργο το 1889. Καταγράφοντας μέσω δορυφορικών μετρήσεων τις κινήσεις των επιφανειακών ρευμάτων σε όλες τις θάλασσες της υδρογείου για ένα διάστημα δύο ετών, οι ειδικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη πλήρως ψηφιακή αναπαράστασή τους.


Οι θάλασσες είναι αεικίνητες και τα ρεύματα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το κλίμα, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης για τη χλωρίδα και την πανίδα ακόμα και στην ξηρά. Τα ρεύματα επηρεάζονται από πληθώρα παραγόντων, όπως οι άνεμοι, η θερμοκρασία του νερού και η περιεκτικότητα σε αλάτι, η διαμόρφωση του βυθού και το βάθος, ακόμα και από την περιστροφή της Γης και την εναλλαγή των εποχών.


Η αέναη κίνηση τεράστιων όγκων νερού θυμίζει σε κάποιες περιπτώσεις διάδρομο… γυμναστηρίου, καθώς η εναλλαγή μεταξύ επιφανειακών και βαθιών υδάτων δημιουργεί μια συνεχή ροή από το Βόρειο Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα «ταξίδι» που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 1000 χρόνια.


Τα θερμότερα επιφανειακά νερά έχουν κατά βάση ροή από τους τροπικούς προς τους Πόλους, ενώ τα ψυχρότερα ακολουθούν αντίθετη πορεία. Το Ρεύμα του Κόλπου, χάρη στο οποίο η Βόρεια Ευρώπη δε βρίσκεται στο… ψυγείο, είναι ένα από τα ισχυρότερα, ενώ το πιο… άτακτο ρεύμα είναι εκείνο που ξεκινά από τις ακτές της Σομαλίας στην Αφρική, καθώς αλλάζει κατεύθυνση δύο φορές το χρόνο, από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο κινείται προς τα βόρεια, ενώ από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο παίρνει… ρότα προς τα νότια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.