Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το Κιριμπάτι... μετακομίζει στα Φίτζι


Τη σταδιακή μετακόμιση των 113.000 περίπου κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος του Κιριμπάτι, οι οποίοι θα μετατραπούν σε… οικοπρόσφυγες, εξετάζει σοβαρά η τοπική κυβέρνηση, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή. Τα 32 κοραλλιογενή νησιά που απαρτίζουν τη χώρα πλήττονται συχνά από καταστροφικές πλημμύρες, καθώς βρίσκονται ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού.


Στόχος των τοπικών αρχών είναι καταρχήν να αγοράσουν μια έκταση 15 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νησιά Φίτζι έναντι τιμήματος περίπου 7,5 εκ. ευρώ, τα οποία απέχουν από το Κιριμπάτι περίπου 2000 χιλιόμετρα. Αν και ο χώρος αυτός δεν επαρκεί για το σύνολο των κατοίκων του τροπικού αυτού παραδείσου, οι αρχές σκοπεύουν να στείλουν αρχικά 500 περίπου άτομα, τα οποία θα καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά για να καλυφθούν οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του Κιριμπάτι, λόγω του ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει καταστήσει απαγορευτική κάθε αγροτική δραστηριότητα στα νησιά.



Εκτός όμως από την παραγωγική διαδικασία, οι πρώτοι πρόσφυγες του Κιριμπάτι στα νησιά Φίτζι θα αποτελέσουν τους «πρέσβεις» που θα καταδείξουν στην τοπική κοινωνία ότι έρχονται να προσφέρουν και να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της νέας τους πατρίδας, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η αποδοχή μεγαλύτερου κύματος οικοπροσφύγων εκεί.

Μάχη με το χρόνο
«Η στάθμη του Ειρηνικού Ωκεανού αυξάνεται κατά 2 χιλιοστά τουλάχιστον ετησίως και με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε νησιωτικά συμπλέγματα όπως οι Μαλδίβες, το Βανουάτου και το Κιριμπάτι θα εξαφανιστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου κάτω από τα κύματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ, σε διάγγελμα προς τους κατοίκους της χώρας εξήγησε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές, τόσο με τα νησιά Φίτζι, όσο και με τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι… ξενιτεμένοι, καθώς χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, με τη συνεργασία του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων των γειτονικών κρατών.

Η Δημοκρατία του Κιριμπάτι απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία μόλις το 1979 και κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε το θέατρο φονικών μαχών μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με επίκεντρο την ατόλη Τάραβα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.