Σελίδες

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τα μυστικά της Μεσογείου από τον Κουστώ


Της Αρετής Νταραδήμου 

Τα μυστικά της Μεσογείου, θα μας αποκαλύψει αύριο, ο νεότερος γιός του διάσημου Γάλλου ωκεανογράφου και κινηματογραφιστή, Ζακ – Υβ Κουστώ, Πιέρ. Καλεσμένος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, αλλά και της ομάδας δράσης «Ωκεανοί», ο Πιέρ – Υβ Κουστώ θα βρίσκεται αύριο Τρίτη και 13 στο Πλανητάριο, προκειμένου να προλογίσει το 45λεπτο ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά της Μεσογείου». Το ντοκιμαντέρ αυτό, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον υδροβιολόγο Ένρικ Σάλα για λογαριασμό του National Geographic και με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ζακ – Υβ Κουστώ. Και μπορεί η μέρα να θεωρείται… γρουσούζικη, όπως όμως αναφέρει ο κ Κουστώ «Δεν είμαι δεισιδαίμων, αντιθέτως, θα έλεγα ότι βρίσκω τη συγκυρία και την σύμπτωση αυτή πραγματικά υπέροχη».

Η στενή σχέση της οικογένειας Κουστώ με την Ελλάδα, ξεκίνησε από τον… πατριάρχη, Ζακ – Υβ Κουστώ. «Τον πατέρα μου τον γοήτευε ιδιαιτέρως η Ελλάδα και η Ελληνική μυθολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το ότι ονόμασε Καλυψώ το πλοίο του». Άλλωστε, είναι γνωστό το γεγονός, ότι ο Ζακ – Υβ Κουστώ είχε καταγράψει τον υποβρύχιο πλούτο της Ελλάδας εκτενώς, ενώ ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ του, ξεχωρίζουν τόσο εκείνο για τους Σφουγγαράδες της Καλύμνου, όσο και εκείνο για τον Βρετανικό, το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, που βρίσκεται μεταξύ Κέας και Μακρονήσου. Όμως και ο Πιέρ – Υβ Κουστώ δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, αφού όπως λέει στον ΕΤ «Ομολογώ ότι αυτό το έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τη Μυθολογία της, πέρασε από τον πατέρα μου και σε εμένα». Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στη Σαντορίνη, η οποία αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς της Μεσογείου για τον νεαρό Γάλλο.

Το σημαντικότερο κομμάτι του ντοκιμαντέρ, αφορά στη σύγκριση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στις λήψεις του σπουδαίου Γάλλου ωκεανογράφου και κινηματογραφιστή Ζακ – Υβ Κουστώ και τις πρόσφατες του νεότερου γιού του και του υρδοβιολόγου Ένρικ Σάλα. «Οι διαφορές ανάμεσα στη Μεσόγειο των δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 με την Μεσόγειο του σήμερα, είναι πραγματικά εντυπωσιακές» λέει στον ΕΤ ο κ Κουστώ, ενώ υπογραμμίζει ότι «βλέποντας τα αρχεία του πατέρα μου και τις λήψεις που τραβήξαμε εμείς, μπορούμε να αντιληφθούμε τη μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί. Η υπεραλίευση, στην οποία οφείλεται περίπου το 50% των καταστροφών, τα μολυσμένα ποτάμια, που εκβάλουν στη Μεσόγειο, αλλά και τα διάφορα απόβλητα από τις κοντινές πόλεις, έχουν δυστυχώς αφήσει το στίγμα τους με την πάροδο των ετών».

Στόχος του Πιέρ-Υβ Κουστώ και της Ομάδας Δράσης «Ωκεανοί», είναι να παρουσιαστεί η σημερινή κατάσταση των ωκεανών, αλλά και να υπάρξει ένας εντονότερος προβληματισμός για τη θαλάσσια προστασία της και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. «Η ουσία των προσπαθειών μας είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων. Εάν δεις δίπλα σου κάτι που δεν σου αρέσει, όπως η καταστροφή των θαλασσών στην προκειμένη περίπτωση, μην περιμένεις από κάποιον άλλον να δράσει, κάντο εσύ ο ίδιος, μαζί με άλλα άτομα που μοιράζονται τις απόψεις σου». Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και το δίκτυο www.cousteaudivers.org, το οποίο δημιούργησε ο Πιέρ – Υβ Κουστώ. «Το δίκτυο φέρνει σε επαφή δύτες από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι άλλωστε εκείνοι που βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τι ακριβώς συμβαίνει στις θάλασσες και τους ωκεανούς και αυτοί είναι που μέσα από τον διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». 

Box 1 Αυγερινοπούλου

Μέλος της ομάδας «Ωκεανοί», όπως άλλωστε και ο κ Σάλα, είναι η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία με αφορμή την πρωτοβουλία της για τη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ, υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχτεί σε σημαντικό βαθμό στους θαλάσσιους πόρους της, και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένη στρατηγική για την αξιοποίηση και προστασία τους». Άλλωστε, όπως αναφέρει η βουλευτής, «Μέσα στο 2010, η Ελλάδα απορρόφησε μόνο το 0,3% των κοινοτικών κονδυλίων για την αλιεία και το 3,4% για το περιβάλλον. Είναι αδήριτη ανάγκη να σχεδιάσουμε οργανωμένα την προστασία των θαλάσσιων φυσικών μας πόρων σε όλη την επικράτεια και να αξιοποιήσουμε όλα τα σχετικά διαθέσιμα κονδύλια προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Box 2 Info

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 19:00 της ίδιας ημέρας, στο ταμείο εισόδου του Πλανηταρίου (από οδό Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) και έως εξαντλήσεως των θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.