Σελίδες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

O Καιάδας της Ινδίας

Απεικόνιση της πόλης Χάραππα στην Ινδία

Αρχαιολόγοι που μελετούν οστά από τάφους της πόλης Χάραπα της Ινδίας που άκμασε από το 2600 μέχρι το 1900 π.Χ. κατέληξαν σε μια σειρά συγκλονιστικών συμπερασμάτων που θυμίζουν λιγότερο ή περισσότερο αντίστοιχες πρακτικές της αρχαίας Ελλάδας -Καιάδας- και όχι μόνο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι πολλά κρανία έφεραν σημάδια θανατηφόρων τραυματισμών από αμβλύ όργανο, ρόπαλο, ή λοστό, γεγονός που καταδεικνύει ότι θανατώνονταν εσκεμμένα.

Τι ήταν όμως αυτό που οδηγούσε στην εκτέλεση των ανθρώπων αυτών, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, ή γυναίκες νεαρής ηλικίας;

Οι θεωρίες ότι υπήρξαν θύματα εμφυλίου πολέμου, εισβολής άλλων φύλων, ή απλά κάποιας τυχαίας έκρηξης βίας ανατράπηκαν από τη γενετική ανάλυση των οστών, η οποία έδειξε ότι τα θύματα υπέφεραν από μεταδοτικές ασθένειες ή εκ γενετής προβλήματα υγείας. Προφανώς, η "εκκαθάρισή" τους αποτελούσε μια συνηθισμένη πρακτική για τις αρχές που επιθυμούσαν  την "καθαρότητα" και την "υγεία" του γενικού πληθυσμού, εξαφανίζοντας τα "στραβά".

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μεγάλο μέρος της αρχαίας πολιτείας

Οι ανθρωπολόγοι πάντως που συνεργάζονται στις ανασκαφές και αναζητούν τα ακριβή αίτια είναι ακόμα επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία της εκτέλεσης τόσων ανθρώπων, καθώς αυτές -αν ισχύει η νέα θεωρία- απαιτούν τη διαστρωμάτωση μιας κοινωνίας με πολύ αυστηρές αρχές, οι οποίες θέτουν την αξία της ζωής και τη θέση των δύο φύλων σε διαφορετικό επίπεδο, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από άλλα ευρήματα μέχρι στιγμής.

Λίθινη σφραγίδα που βρέθηκε στη Χάραππα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.