Στην 14η θέση μεταξύ 43 χωρών του ανεπτυγμένου Κόσμου και συνολικά 164 χωρών παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά στις συνθήκες που μεγαλώνουν παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών, κατατάσσεται η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά».
Η κατάταξη βασίστηκε σε τρεις στατιστικούς δείκτες, τις εγγραφές σε νηπιαγωγεία και σε τάξεις γυμνασίου, αλλά και στα ποσοστά θνησιμότητας στα παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από έρευνες του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες και τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας, η χώρα μας κατάφερε να υποσκελίσει στην κατάταξη χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Δανία. «Η διάρκεια της φροντίδας των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι. Αυτό είναι ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά. Η οικογένεια ακόμα κρατάει», σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας ο κ. Γεώργιος Πρωτόπαππας, γενικός διευθυντής των «Χωριών SOS».
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σουηδία και ακολουθούν ισοβαθμώντας στη δεύτερη θέση η Ιταλία και η Ιαπωνία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Πορτογαλία στην τρίτη θέση, η Γερμανία στην τέταρτη και η Αυστρία στην πέμπτη. Η Βρετανία κατατάσσεται 23η και οι ΗΠΑ 34ες.
Στον αντίποδα, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, όπως το Τσαντ και το Κονγκό και κράτη της Ασίας βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς οι συνθήκες είναι δραματικές για την ανατροφή παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα, κάθε μητέρα θα θρηνήσει το χαμό τουλάχιστον ενός παιδιού της, πριν εκείνο φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών, κυρίως λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στην ίδια έρευνα καταμετρώνται και οι δείκτες που καθορίζουν τη θέση των γυναικών, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 21η θέση, πάνω από τις ΗΠΑ (24ες) και την Ιταλία που βρίσκεται στην 25η. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αυστραλία, με δεύτερη τη Νορβηγία και Τρίτη τη Νέα Ζηλανδία. Τα στοιχεία που προσμετρήθηκαν αφορούν τόσο στα εργασιακά δικαιώματα και τις ευκαιρίες, όσο και στις κοινωνικές υποδομές της χώρας.
Προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των χωρών, ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως η διευκόλυνση της πρόσβασης σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας και η ενίσχυση των υποδομών εκπαίδευσης. Πρωταρχικής σημασίας επίσης, είναι να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας, αλλά και εκείνες που προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. Ο κ. Πρωτόπαπας σημειώνει: «Οι κοινωνικές ανισότητες υπάρχουν. Είναι αναγκαίο να υπάρξει εξισορρόπηση αλλά ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά. Η Ελλάδα είναι μια…Αθηνοκεντρική χώρα. Παρόλα αυτά μέσα από τα διάφορα χωριά SOS, βλέπω ότι τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη ή από την Αλεξανδρούπολη είναι πολύ πιο ήπια και λιγότερο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με εκείνα μένουν στην Αθήνα».
ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
14η μεταξύ 164 χωρών στις συνθήκες ανατροφής παιδιών.
1 στις 31.800 γυναίκες θα πεθάνει από επιπλοκές στη γέννα.
3 στα 1000 το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.
82 έτη το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις Ελληνίδες σήμερα.
ΠΗΓΗ: ΠΟΥ, ΟΗΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.